COMPARTEIX

El CCCB posa el focus en l’evolució del moviment feminista com a lluita contra les desigualtats per donar visibilitat a les diferents expressions feministes dins l’art. Així mateix presenta dues exposicions connectades entre si: 'L’avantguarda feminista dels anys 70. Obres de la Verbund Collection' i 'Coreografies del gènere'; dues magnífiques propostes que tenen com a objectiu documentar la reivindicació i la denúncia del feminisme dels setanta a través de la fotografia, el cinema, el vídeo o la performance. Segueix llegint i descobreix 5 dels millors racons d’aquesta reivindicativa exposició al CCCB.

 

 Art is a criminal action · Ulrike Rosenbach

Art is a criminal action · Ulrike Rosenbach

Una artista alemanya que ha centrat la seva obra a fer una crítica de la representació tradicional de la feminitat i a obrir el ventall d’identitats sobre les dones des del feminisme. En aquesta obra juga amb la serigrafia d’Andy Warhol basada en una fotografia d’Elvis Presley i la canvia per una figura femenina per modificar la perspectiva. En definitiva amb aquesta peça equivalent a la del ‘Rei del Rock’n’Roll’, Rosenbach crida al món que està preparada per desafiar el domini de l’home sobre l’art.

 Imitations of Myself · Suzy Lake

Imitations of Myself · Suzy Lake

Una artista americana que tracta temes presents com la identitat femenina, la transformació, la bellesa i el gènere. Amb aquesta sèrie de fotografies vol plasmar el procés de maquillatge d’una dona i la consegüent transformació de pintar-se la cara cada dia. Una rutina arrelada als matins i portat endavant per una simple pressió social on les dones havien d’anar impecables. Enguany el significat de la cara blanca té un rerefons polític per a amagar-se mentre es revela.

 First Woman on the Moon · Aleksandra Mir

First Woman on the Moon · Aleksandra Mir

Què hauria passat si la primera persona que va posar el peu a la Lluna hagués estat una dona? Amb motiu del 30è aniversari de la primera caminada lunar de Neil Armstrong l’estiu del 1999 l’artista Aleksandra Mir decideix fer un canvi hipotètic en la nostra història. Mitjançant el film documenta una performance icònica on es recrea l’allunatge de l’Apollo 11 d’una manera ben diferent de l’original: amb un grup només de dones. En definitiva aquesta projecció es projecta com un manifest feminista i una reivindicació encara actual en favor de la igualtat de gènere.

 Some Living American Women Artists / Last Supper ·  Mary Beth Edelson

Some Living American Women Artists / Last Supper · Mary Beth Edelson

Mary Beth Edelson, una activista dels moviments a favor dels drets civils i de la dona, presenta un espectacular collage al damunt d’un quadre de Leonardo da Vinci on, substitueix els homes i hi col·loca els retrats de nombroses dones artistes com Georgia O’Keeffe, Helen Frankenthaler, Lee Krasner i Louise Bourgeois, enguany dones que han estat oblidades durant la història de l’art.

 Las Muertes Chuiquititas · Mireia Sallarès

Las Muertes Chuiquititas · Mireia Sallarès

Després d’una dècada d’intensiva feina per fi surt a la llum el projecte documental compost d'entrevistes i converses amb més de 30 dones de zones de Mèxic; de diverses edats, estrats socials, professions i religions. Enguany aconsegueix transmetre una reflexió potent en la condició tràgica de les dones que han de lluitar contra la  prostitució, malaltia, exilia, teologia d'alliberament, feminicide i el compromís ètic. De tal manera que aconsegueix mostrar el vessant íntim de la sexualitat en l'espai del plaer públic, de l'erotisme construït per diversos mecanismes de comerç, religiosos i culturals.


per  Emily Henley

ÚLTIMS ARTICLES