3/5
Sense recomanacions Interessa a  
Rusalka

Rusalka

  • Del 22 al 28 de juny de 2025 i Del 1 al 7 de juliol de 2025
  • Gran Teatre del Liceu - Barcelona
DES DE
10€
Per a
  • SOCI
  • SOCI PLUS
Inicia la compra

DESCRIPCIÓ

Quan Dvorák va tornar dels seus viatges a Amèrica, l'any 1895, era un home diferent. Després d'abandonar la simfonia com a gènere, va dedicar l'última dècada de la seva vida a dues exuberants formes musicals, el poema simfònic i l'òpera. Les obres que en van resultar, extraordinàriament poètiques, van ser l'intent de Dvorák d'arribar al cor de l'esperit txec, descrivint en la música i el teatre els relats que tant apreciaven els seus compatriotes.

Rusalka ¿faula lírica en tres actes¿ va ser estrenada a Praga el 1901 i és l'òpera més coneguda i estimada ¿amb La núvia venuda de Smetana¿ del teatre líric txec. Dvorák ja havia mostrat el seu interès pel folklore txec en un grup de poemes simfònics inspirats en les balades populars de Karel Jaromír Erben, i adoptà decididament un llibret de Jaroslav Kvapil, centrat en una ondina o esperit de les aigües, inspirat en la popular Undine (1811) de Friedrich de la Motte-Fouqué i també en La sireneta (1837) de Hans Christian Andersen.

Obra mestra de la lírica del Romanticisme, parla de l'ondina que adopta naturalesa humana i en paga cruelment les conseqüències. Rusalka s'enamora del príncep que va sovint a banyar-se al llac, i demana al seu pare, el geni de les aigües, que l'ajudi a esdevenir una dona. Per aconseguir-ho, després del cèlebre ¿Cant a la lluna", es dirigeix a la bruixa, i assumeix algunes condicions humanes, malgrat que limitades. EI príncep se n'enamora de primer antuvi, però la seva mudesa i aparent fredor el deceben i aviat dirigeix els seus sentiments vers una princesa forastera atractiva i cruel. Rusalka ha de tornar al seu medi ¿sense ser ara ni humana ni esperit de l'aigua¿, i és condemnada a portar els homes a la mort. El príncep, penedit, torna i li demana un darrer petó, encara que sap que li costarà la vida, i mor feliç als seus braços.

Musicalment molt bella, amb una certa influència wagneriana (especialment la Tetralogia), recull, a més amb refinament, les melodies tradicionals en les seves balades, cançons i danses, i expressa amb els cors de nimfes i ondines una visió ideal i romantitzada de la naturalesa.

Asmik Grigorian i Piotr Beczala seran els protagonistes de les funcions d'aquesta nova producció entre el Gran Teatre del Liceu, la Säschsische Staatsoper de Dresde, el Teatro Comunale de Bolonia, el Teatro Real i el Palau de les Arts de València. Proposta subtil i psicològica firmada per Christof Loy, Rusalka és una metàfora sobre les dificultats de comunicar-se entre dos mons. Ambientada en el vestíbul d'un teatre, on la protagonista està paralitzada i porta crosses, està envoltada de personatges que viuen dels seus records, i vol marxar per descobrir altres maneres d'entendre la realitat.

Un concepte que configura un marc fort per les interaccions entre els protagonistes d'aquesta meravellosa història on els anhels ocults i els instints més foscos esdevenen visibles.

FITXA TÈCNICA

AutoriaAntonín Dvorák
DireccióJosep Pons
Direcció d'escenaChristof Loy
Durada3h 30min

COMPARTEIX

INFORMACIÓ DE L'ESDEVENIMENT

DATA

Del 22 al 28 de juny de 2025 i Del 1 al 7 de juliol de 2025

CATEGORIES

Arts Escèniques    Òpera

ADREÇA

La Rambla, 51-59
08002 - Barcelona

Gran Teatre del Liceu
La Rambla, 51-59, 08002 Barcelona

INFORMACIÓ ADDICIONAL IMPORTANT

Horari Taquilles:
De dilluns a divendres, de 14 a 20.30 h. i 1 h. abans de començar l¿espectacle

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TRESC.

Sessions disponibles

Sessions disponibles

El Mazine del TRESC

COMPARTEIX