La veu està considerada l'instrument musical original, el primer, i no hi ha cap cultura, per remota i aïllada que sigui, que no canti. El Festival de Torroella de Montgrí celebra, en la seva 35a edició, la veu i converteix el cant en l'eix vertebrador de la programació. La meitat dels concerts d'aquesta edició tenen la veu com a protagonista, amb músiques que van des dels orígens de l'òpera fins a finals del segle XX, passant per la música tradicional. Juntament amb el cant, el piano torna a tenir un paper destacat en la programació del Festival, que encara aposta de promoure els joves talents musicals.
El tenor barceloní Josep Bros és l'encarregat d'inaugurar el Festival de Torroella de Montgrí amb una selecció de grans d'àries d'òpera i romances de sarsuela del repertori romàntic, acompanyat al piano per Marco Evangelisti. La soprano alemanya d'origen austríac Anna Prohaska, la nova reina de l'òpera barroca, es presenta al Festival amb una selecció de belles àries barroques molt poc interpretades.
En el seu 25è aniversari, el prestigiós conjunt francès de música antiga Ensemble La Fenice torna la mirada als orígens de l'òpera amb L'Orfeo de Monteverdi que ens oferirà en una versió en concert. Bach és amb Mozart un dels compositors més interpretats en la història del Festival. Des de la primera edició, el 1981, se n'han tocat un total de 132 obres i aquest any seguim sumant amb el concert que protagonitzarà l'Acadèmia 1750, l'orquestra del Festival de Torroella de Montgrí, la qual, juntament amb el Cor de Cambra del Palau de la Música, ens oferirà les cantates que el cantor de Leipzig va compondre per la festivitat del Dia de l'Ascensió.
Barroc és també el programa amb el qual el conjunt britànic The King's Consort i la soprano Julia Doyle mostren la gran influència que la música italiana va tenir a Anglaterra des del segle XVII. Per la seva banda, la soprano María Bayo ha seleccionat un repertori poc habitual de mélodies franceses i belles cançons brasileres per la seva tornada al Festival.
Els pianistes convidats aquest 2015 són Khatia Buniatishvili, Jan Lisiecki, Enrique Bagaría i Joaquín Achúcarro, el qual torna fidel a la seva cita anual amb el públic del Festival. Tot i tenir només 20 anys, el jove pianista canadenc Jan Lisiecki és ja un especialista en Chopin, compositor del qual interpretarà els seus dos concerts per a piano, acompanyat per l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno.
Enrique Bagaría es presentarà amb el quartet de vent Lucerne Festival Winds, els quintets per a piano i instruments de vent de Mozart i Beethoven.
La programació 2015 del Festival de Torroella es completa amb un monogràfic Vivaldi amb un dels especialistes del barroc italià més importants, Rinaldo Alessandrini i el seu conjunt Concerto Italiano, i un programa de música d'una de les civilitzacions cristianes d'Orient més antigues, Armènia, amb Jordi Savall i el seu conjunt Hespèrion XXI.
Montse Faura, directora general i artística del Festival de Torroella de Montgrí
COMPARTEIX