COMPARTEIX

El teatre del nostre país està d’enhorabona. Els Teatres Amics són els artífexs de la primera coproducció pública d’arts escèniques de gran format. Aquests teatres municipals catalans han produït Vilafranca, un dinar de festa major, que s’exhibirà des del 28 de febrer fins el 31 de març en els Teatres Amics (L’Atlàntida de Vic, Atrium Viladecans, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori Sant Cugat i el Teatre Auditori de Granollers) i al Teatre Fortuny de Reus.

Aquesta producció teatral és la tercera part de la Trilogia, després d’Una història catalana i Pàtria, sobre la identitat catalana de l’autor i director Jordi Casanovas. Gran part de l’èxit de Vilafranca recau en la capacitat de tractar des d’una situació puntual i local, una trobada familiar a Vilafranca la Diada de San Fèlix de 1999, una temàtica de gran interès en l’actualitat: la identitat nacional.

I potser, observant com es mou, pensa i sent una família catalana, podrem descobrir com realment es mou, pensa i sent tot un país.

Jordi Casanovas (director)

La innovació d’aquesta obra sorgeix de ser un exemple de producció d’espectacles amb la col·laboració d’esforços de cinc equipaments amb sinèrgies entre ells.  

Tots cinc tenim moltes similituds: aforaments al voltant de 800 espectadors, una sala petita de 200 espectadors i tots estem situats fora de la ciutat de Barcelona

(Kursaal de Manresa)

El fet de ser un projecte produït i exhibit fora de Barcelona ciutat revoluciona la tendència habitual de Barcelona com origen o primera parada de les estrenes teatrals i la resta dels equipaments del territori català com a receptors de la gira d’aquestes.

És una història de comarques, feta, produïda i estrenada a comarques

 (Teatre-Auditori de Sant Cugat)

Per què Vilafranca? Jordi Casanovas va triar aquesta població com a localització de la darrera part de la trilogia precisament perquè ell és vilafranquí i, per tant, és una realitat que coneixia a la perfecció i en la que es sentia còmode.  A més, l’estrena de l’obra a l’Auditori de Vilafranca el passat cap de setmana, ha esdevingut la millor inauguració possible per commemorar que aquest 2015 Vilafranca del Penedès és la Capital de la Cultura Catalana

Anna Roig i L’Ombre de ton chien, banda del Penedès, han creat la banda sonora de l’obra. Escolta-la a continuació:


Des del TR3SC volem felicitar als Teatres Amics per la seva tasca, imaginem complicada en alguns moments, d’unir recursos de tota mena per aconseguir un projecte comú on el màxim beneficiari és el públic que assistirà a gaudir d’aquesta obra pionera. Augurem un gran èxit a Vilafranca, un dinar de festa major!

Laura Puebla és Cap de l'Àrea de Terrioris del Club TR3SC
A Twitter: @albuep1


per  TRESC