Més enllà d’un vi blanc amb peix i un vi negre amb carn. Algunes claus per entendre un bon maridatge!
Els termes foodie i winelover - més estesos que mai – descriuen a aquelles persones aficionades a la cultura del beure i el menjar. Aquest augment en l’interès pel coneixement gastronòmic i enològic ha derivat també en l’augment per l’interès de la unió d’aquests dos conceptes, el que coneixem com maridatge. El consumidor busca fer un pas més i trencar amb la idea que tot el peix s’ha d’acompanyar d’un vi blanc sense distinció d’estils i tota la carn amb qualsevol vi negre. En aquest article, descobrim algunes curiositats per posar en pràctica en els tastos que tenim preparats al cicle 10 tastos, 10 maridatges (afanya't que en queden molt poquetes)
Amb què maridem el menjar nipó?
La cuina nipona, basada principalment en el peix cru, conté el que és coneix com umami (també en conté altres productes com els bolets o les algues), un dels cinc sabors bàsics que detecta el nostre paladar i, que anul·la els tanins que conté el vi però en potencia les notes florals i fruitals. Per qui no ho sàpiga, els tanins són uns components que trobem a la pell del raïm i que també es potencien amb la criança del vi en bótes. Davant d’això, per acompanyar aquest tipus de menjar, buscarem vins amb poca càrrega de taní i florals i/o fruitals.
Vins blancs sense barrica però madurs, amb certs tons oxidatius o amb un alt contingut aromàtic, floral i fruital com un albariño, una sauvignon blanc o un macabeu o bé rosats com el Pinot Noir on volem potenciar les fruites vermelles fent un joc de sabors i colors amb la tonyina.
Amb què maridem la xocolata?
Caves rosats o vins blancs són una bona combinació per la xocolata blanca i xocolata amb llet, l’acidesa del vi compensa la dolçor d’aquesta xocolata i el rosat trenca cromàticament però li aporta un joc de fruites divertit, és un bon complement. Els caves blancs de llarga criança o els vins dolços d’estil fortificat (amb alcohol afegit) o un Pedro Ximénez per postres més elaborats, complexes i amb un alt contingut de cacau. Un cava més dolç (brut) o un vi dolç harmonitza amb una xocolata (99% cacau) i en compensa l’amargor.
Amb què maridem menjars salats o especiats?
L'anxova és un dels productes més difícils de maridar, tot i així ens arriscarem i provarem de lligar-lo amb un xarel·lo, l’acidesa del qual ens ajudarà a netejar la boca. Si combinem l’anxova amb altres productes com els bolets o els fruites secs podem allargar-ho amb un vi negre. L’altre producte especial és la carxofa, però a la brasa podríem arribar a combinar-la amb un vi blanc de caràcter vegetal com la sauvignon blanc o un negre amb molt poc taní com el pinot noir o listan negro, varietat típica de Tenerife.
Finalment, els menjars especiats els tastarem amb vins blancs frescos, perfumats, aromàtics i afruitats com la gewürtztraminer, els albariños o els rieslings. I si som de negres, decanteu-vos per una garnatxa negra jove, golosa i aromàtica, mateix vi que recomano per les calçotades amb romesco.
Amb què maridem el foie?
Molt reconegut és el maridatge entre el foie gras i un vi dolç -com un sauternes, un eiswein o fins i tot certs moscatells-, vins amb compota de poma, espècies i mel, però frescos, i amb una molt bona acidesa que allibera la boca del greix del foie gras. També és ideal el maridatge amb un escumós amb criança, també amb aromes complexes a brioxeria i mantega i amb molta frescor i acidesa. Per acabar, els vins blancs amb varietats de raïm amb una alta acidesa i amb una bona criança també són l’acompanyament ideal seguint la teoria dels dos anteriors.
Amb què maridem el pernil?
Per pernils més suaus amb menys greix i curació com l’ibèric o el reserva beurem vins blancs i rosats. Per pernils més forts, amb més greix i curació com els pernils de gla amb 36 mesos de criança podem jugar amb blancs amb criança o amb negres amb baixa càrrega de tanins, bé perquè la varietat en té poc com el syrah, el merlot o la garnatxa, bé perquè ha tingut poca barrica.
Tot això i molt més ho podràs tastar i descobrir al cicle #10tastos,10maridatges.
Patrícia de Golferichs
Cap d'àrea de vins i llibres del Club TR3SC
Instagram i Twitter: @undiaunvi
per
TRESC
COMPARTEIX