El Teatre de Salt encara el 2016 amb una programació que ve profundament marcada per la feminitat i pel monòleg. Personatges literaris com la Colometa, sobri monòleg interpretat per Lolita a La Plaza del Diamante en la revisitada proposta de Joan Ollé, convivint amb el testimoni punyent i imprescindible de la militant anònima deportada als camps nazis Neus Català, un cel de plom, un treball magnífic i inoblidable de Mercè Arànega en solitari dirigida per Rafel Duran.
Veus del passat, com també ho és la de Esperança Dinamita aquella vedette que va triomfar en el moment d’esplendor del Paral·lel, ara rescatada a bon ritme gràcies a la companyia gironina Le Croupier. Espectacles que, tant amb la paraula com a través de la música, reivindiquen la memòria d’unes dones que han fet història.
Memòria també del compromís, no només el del segle passat sinó també del més recent. Míriam Iscla encarna Anna Politkóvskaia, la periodista assassinada el 2006, al monòleg Dona no reeducable de l’autor Stefano Massini. Aquesta és una oportunitat única per descobrir un valor a l’alça de la dramatúrgia italiana, de qui per primer cop ens arriba un text traduït i dirigit per Lluís Pasqual. També significa un descobriment teatral l’espectacle Purga, producció del TNC amb direcció de Ramon Simó. Nascut com a dramatúrgia i posteriorment novel·la premiada arreu d’Europa de la jove Sofi Oksanen, les protagonistes són dues dones i la història d’Estònia des de la II Guerra Mundial fins a la fi del comunisme. Duel escènic d’alt nivell entre Carme Elias i Maria Molins que no deixarà ningú indiferent i que a Salt es presenta com a lectura dramatitzada, format que li afegirà més intimitat a la història.
I més dramatúrgia contemporània arribada de l’estranger, en aquest cas el text La llista, de la jove quebequesa Jennifer Tremblay molt ben defensat per Laia Marull, que debuta en el monòleg amb un personatge del qual emergeix la poètica de la quotidianitat amb un element tan simple com el fet d’escriure llistes.
Els espectadors que els agradi arriscar tenen una cita també amb una dona i un altre monòleg: Psicosi de les 4.48, un text aspre sobre la depressió de la britànica Sarah Kane a mans de la jove Anna Alarcón, que va fascinar públic i crítica. Muntatge valent perquè no s’acostuma a representar als nostres escenaris l’obra d’aquesta autora de referència.
I a l’altre extrem, la comèdia. La directora Cristina Clemente dirigeix El Test, una mostra de dramatúrgia contemporània que ens acosta a un dilema entre diners o valors. La programació també compta amb una estrena protagonitzada per dones. La companyia Divinas, amb el seu segell inconfusible de música i posada en escena retro, presentaran Histèriques! dirigides per Carol López.
Finalment, els joves i no tan joves que vulguin gaudir la dansa urbana, tenen una cita amb la companyia Brodas Bros, que enguany celebren els 10 anys. A Salt presentaran l’espectacle BR2:missió salvar el planeta Terra, hip hop trepidant i espectacularitat gràcies a la il·luminació i la posada en escena amb els robots com a protagonistes.
Teresa Ferré, periodista especialitzada en teatre. Escriu a Recomana.cat
COMPARTEIX