COMPARTEIX

Comença una nova edició del festival de documentals musicals més important del moment: l'In-Edit! Des d’avui 24 de novembre fins al 3 de novembre, tens una cita amb les pantalles per gaudir d’una iniciativa que té l'objectiu de difondre i incrementar l'interès del públic cap al món de la música, a través del cinema documental. Com que la programació és molt àmplia, hem pensat que et podríem guiar amb aquesta llista dels 10 documentals musicals que no et pots perdre! 

 

 'David Bowie: Finding Fame'

'David Bowie: Finding Fame'

Una producció de la BBC, dirigida per Francis Whately, que busca mostrar una altra cara de l'artista, centrada des de l'any 1962 fins a la 'mort' del seu alter ego Ziggy Stardust. Durant aquest període, Bowie va lluitar per a fer-se un lloc a la indústria discogràfica del moment, competint amb els mateixos Beatles, embarcant-se en grups, assajos i errors que l'acabaran portant al cim de la fama. Un nou relat de Bowie amb material inèdit: entrevistes amb músics, artistes i parelles sentimentals que es van creuar en la seva vida, així com la mateixa veu en off de Bowie.

 'John Lennon And Yoko Ono : Above Us Only Sky'

'John Lennon And Yoko Ono : Above Us Only Sky'

Un retrat íntim de John Lennon i de la creació de l'àlbum 'Imagine'. ‘Above Us Only Sky’ presenta a John i Yoko l'any 1970 instal·lats a la seva aïllada caseta rural lluny de tot i amb ganes de crear. Gràcies als testimonis presents (fotògrafs, jardiners, periodistes i assistentes personals), aquest documental aconsegueix plasmar amb gran detall com va ser el procés de creació d'un dels discs més emblemàtics de la seva trajectòria i com sorgia l'activisme polític de la parella. Descobriràs una autèntica joia, fins i tot per als 'beatlemaníacs'.

 'Octavas'

'Octavas'

Un documental on es relaten diferents experiències vitals, totalment desconnectades en el temps i en l'espai, però unides mitjançant el poder de la música. Amb aquest film es vol demostrar que la música té la capacitat de transformar l'estat d'ànim, que  no és una qüestió personal, sinó que és un fet científic. En definitiva, són missatges desxifrats per diferents receptors que busquen respostes a les seves insatisfaccions, les seves manques, els seus errors i les seves alegries. I tu, quina música escoltes?

 'It must Schwing - Blue Note Records'

'It must Schwing - Blue Note Records'

Wim Wenders produeix aquest tribut al segell més gran del jazz modern i a la passió dels seus fundadors, dos amics berlinesos que van desembarcar a Nova York fugint del nazisme i van canviar la història de la música Novaiorquesa: Alfred Lion i Francis Wolff. Aquest documental, visualment deliciós, entrevista a grans supervivents d'aquella edat daurada com Herbie Hancock, Wayne Shorter o Ron Carter, entre altres.

 VVV (Trippin'you)

VVV (Trippin'you)

Un documental que segueix de prop els primers passos de VVV (Trippin’ you), un grup madrileny de barri que expressa amb molta convicció la seva visió del món amb un estil musical proper a l’electropunk. La lírica de les seves cançons tracta sobre l’horitzó sense expectatives de precarietat laboral en el qual només sorgeix ràbia. La forma del film va a joc amb el tema: un to naturalista d'acabats bruts, en blanc i negre i gravacions brusques i poc nítides. El resultat és un retrat generacional que parla amb propietat sobre els anhels, l'angoixa i les dificultats per a enfrontar-se a la vida adulta d'una part de la nostra joventut.

 'Kate Nash: Underestimate the Girl'

'Kate Nash: Underestimate the Girl'

Tota artista vol arribar a l’èxit; però què passa si hi arribes massa ràpid? La cantautora Kate Nash decideix mostrar l’altra cara de la indústria discogràfica quan el seu segell musical comença a dictar-li què fer i com vestir. Aquesta crònica fa reflexionar sobre les dificultats que té una dona per dirigir la seva pròpia carrera i mostra la seva lluita davant dels obstacles per a no renunciar a la seva integritat musical. Una història dura que, relatada de manera viva i àgil, curiosament es consumeix com un caramel pop.

 'Mystify: Michael Hutchence'

'Mystify: Michael Hutchence'

Una mirada a la tràgica vida personal de Michael Hutchence, cantant de INXS, pop star i icona sexual dels 80. A base de tones d'arxius i entrevistes en off de gent propera com Kylie Minogue, Chris Bailey de The Saints, amics i familiars, es relata la vida del cantant, el qual va rebre l'etiqueta d'icona sexual, fet que el frustrava i el feia sentir encasillat. En definitiva, el documental aconsegueix esbossar una plausible explicació de la seva mort al 1997, fins ara coneguda només per l'entorn més pròxim de Hutchence.

 'Revolució sonora. Vivències a les Cases de la Música'

'Revolució sonora. Vivències a les Cases de la Música'

Film que ofereix una visió integral de la tasca pedagògica i social d'un projecte en xarxa pioner a Europa: 'Cases de la Música', un projecte sense ànim de lucre amb centres repartits per tot Catalunya que pretén acostar la música als petits i als joves amb discapacitat funcional i donar suport a la creació i difusió de grups no professionals. Un documental que aconsegueix donar veu als impulsors, músics i educadors d’aquest gran projecte.

 'The Bass of Women'

'The Bass of Women'

L'escena Sound System de Barcelona convoca a milers de nois i noies a ritme de reggae, dub, dansi-hall i altres estils d'origen jamaicà, i es caracteritza per llançar missatges d'igualtat, respecte i solidaritat. No obstant això, el paper de la dona segueix relegat a un segon pla. Per aquest motiu, productores, ballarines i promotores volen combatre la invisibilitat de la dona en la cultura musical d'arrel jamaicana. En aquest film es parla de solucions i anhels, de perdre la por, d'apoderament en el dia a dia, de perspectiva històrica del feminisme i de la necessitat de construir una escena inclusiva.

 'Gay Chorus Deep South'

'Gay Chorus Deep South'

Davant les preocupants restriccions dels drets de la comunitat LGBTIQ+, un cor d'homes Gay de San Francisco decideix emprendre una gira pel sud dels Estats Units com a protesta de la clara homofòbia del president Donald Trump. Aquest film vol documentar l'experiència i acompanyar a aquest grup al llarg dels 25 concerts a 5 estats: de Mississipí, Tennessee, Alabama, Carolina del Nord i Carolina del Sud. Aquests són considerats 'el cinturó bíblic', estats on la tradició cristiana evangèlica segueix fortament arrelada a la societat.


per  Emily Henley

ÚLTIMS ARTICLES