Per segon any consecutiu Llum Barcelona transforma els carrers de Poblenou en un gran estudi d'experimentació de la llum a l'aire lliure com a mitjà creatiu. Durant tres nits, del 14 al 16 de febrer, podràs descobrir la ciutat de Barcelona des d'una nova perspectiva i explorar les possibilitats artístiques que ofereix l'espai urbà. Hi participen quinze instal·lacions lumíniques, algunes d'elles creades per alumnes de les escoles d'art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona. Deixa't portar i descobreix façanes, estudis, espais i tallers del barri barceloní, sorprenents projeccions i jocs audiovisuals que t'il·luminaran en la foscor de la nit.
Big Bang Building Light! · Pavelló Mies van der Rohe
Un traç de llum redibuixa el Pavelló Mies van der Rohe i ofereix noves mirades en fases successives que en ressalten l’arquitectura essencial com si fos en un plànol constructiu: els pilars, el sòcol, les cobertes, les arestes, les línies verticals i les horitzontals... Amb el joc sonor i el moviment luminescent de línies i colors, Mario Pasqualotto ens vol portar a un estat contemplatiu dinàmic en què el Pavelló queda explicat en un dibuix lineal de llum.
Lo Tèxtil · Universitat Pompeu Fabra, Campus Poblenou
A partir de les imatges de l’Arxiu Històric del Poblenou, aquesta instal·lació generativa experimental ret un homenatge a totes les dones que van treballar a la fàbrica tèxtil de Ca l’Aranyó des de la seva inauguració el 1877. Sobre la façana de l’antiga fàbrica, aquest audiovisual plasma un relat de dones i màquines que donaven vida a un teixit no només material, sinó també social i de lluita pels seus drets laborals.
Museum of the Moon · Estany Disseny HUB Barcelona
Des dels inicis de la humanitat, la Lluna ha actuat com un mirall cultural de les nostres creences, coneixements i maneres de veure les coses. Al llarg dels segles, ha inspirat artistes, poetes, músics i escriptors d’arreu del món. Amb aquesta instal·lació, Luke Jarram ens acosta la Lluna fins a dipositar-la sobre l’estany del Disseny HUB Barcelona. Una lluna de set metres de diàmetre formada per imatges d’alta definició de la superfície lunar proporcionades per la NASA.
Spectrometer · Plaça de les Glòries Catalanes
Escolta la llum i observa el so en una experiència que ens convida a explorar els sentits a la recerca de noves emocions. Spectrometer compta amb la complicitat del temps com a mediador entre la llum i el so per desplaçar aquests dos elements i transformar l’espai. Un espectacle visual i sonor que ens proporciona una experiència diferent en cada punt de la instal·lació.
Hack the Light Up · Torre Glòries
Torna Hack the Light UP, la hackató en la qual professionals de la il·luminació, com ara dissenyadors, arquitectes i tècnics, col·laboraran amb programadors i makers durant 24 hores per innovar en el camp de la tecnologia lumínica com a mitjà, experiència i tecnologia.
The day we left fields · Sala B del Disseny HUB
The Day We Left Field és un frondós camp d’herba que representa la natura en una de les seves formes més bàsiques. Un prat flotant que penja de cap per avall del sostre del passadís de la sala B del Disseny HUB i oneja harmoniosament acompanyat d’un seguit d’efectes sonors i lumínics. Una instal·lació audiovisual immersiva inspirada en el medi ambient i en el lloc que ocupa en el paisatge urbà de les ciutats modernes. Una obra en la qual el públic pren consciència d’una llarga llista d’oposicions binàries, com ara sintètic-natural, real-virtual o humà-màquina.
Phosphens · Carrer de Tànger, 89
Seria indecent seguir en l’espiral de consum hiperbòlic sense fer miraments als residus que generem. No és casualitat que la globalització coincideixi amb la gentrificació dels nostres barris i l’abocador de residus en què es converteixen les zones històricament industrialitzades de la perifèria. Phosphens sorgeix de la necessitat de conèixer l’ànima de barri. A la part tècnica, treballa amb objectes que es pensaven sense vida per donar-los-en una. A la part discursiva, amb vides que es pensaven com a objectes de consum.
Metamorfosis · Façana del Disseny HUB
Una selecció de creacions del prestigiós artista Julio Le Parc, pioner en la creació d’art cinètic i lumínic, i que el mateix autor ens defineix com un conjunt d’obres “que es metamorfosen, que cobren una nova vida, que volen, que es creen de nou afegint el temps passat i la complicitat que neix entre elles, projectades en una façana que imposa la seva forma”.
Fiat lux · Sala A del Disseny Hub Barcelona
Fiat lux és un espai espiritual creat a partir de l’arquitectura de la llum pel dissenyador Antoni Arola i el seu equip, que ens presenten aquesta instal·lació lumínica immersiva en la qual el públic és, alhora, part de l’espectacle i pot recórrer lliurement l’espai i interactuar amb els seus elements físics i analògics.
Si totes aquestes meravelles visuals encara no t'han convençut, mira el vídeo de l'any passat i enamora't de la teva ciutat un altre cop!
Llum BCN 2019: dissabte from Barcelona Cultura on Vimeo.
COMPARTEIX