COMPARTEIX

Notícies
16 D’ABRIL DEL 2023 per Sara Hosta Farran

Txell Feixas, Imma Monsó, Màrius Serra i Gemma Ruiz Palà van ser les autores protagonistes de la Festa del Llibre del passat 12 d’abril a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Anys després de la pandèmia, el TRESC ha recuperat aquesta festa tan especial que celebra la literatura en tot el seu esplendor, i aprofita la proximitat de la Diada de Sant Jordi per a descobrir les novetats literàries que no podem passar per alt. 

En aquesta edició, la Festa del Llibre va comptar amb quatre novel·listes catalanes els noms de les quals de segur que protagonitzaran la diada del vint-i-tres d’abril. De fet, l’última xerrada va ser amb la periodista i escriptora Gemma Ruiz Palà, guanyadora del Premi Sant Jordi 2022.

La tarda va començar amb l’obertura de portes de la sala de Bàscules de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, un espai emblemàtic que convida a l’escolta i al caliu. Un cop dins, el públic assistent va poder gaudir d’una cervesa mentre, des del TRESC, els donàvem la benvinguda. La presentadora, Anna Pérez Pagès, va donar el tret de sortida a la Festa del Llibre amb la primera xerrada: Txell Feixas i ‘Aliades’. L’autora i periodista medionenca va presentar la seu segon llibre-assaig sorgit de l’estada al camp de refugiats de Xatila, al Líban. Un lloc on la brutalitat de la vida es palpa des de cada racó. En paraules de la pròpia autora, “Xatila, d’un quilòmetre quadrat, és com les faveles brasileres que pugen blocs amunt de ciment esgavellats que es concentren, on la gent viu apilada”. ‘Aliades’ és la història d’un grup de nenes empoderades que troben l’escletxa de llum necessària per a tirar endavant, en un camp fosc d’immensa adversitat, a través de l’esport i l’esperit d’equip. 

La segona xerrada va ser encapçalada per la reconeguda i veterana novel·lista, Imma Monsó. Amb més de deu novel·les sota el braç, l’escriptora va seure amb Anna Pérez Pagès i el públic assistent per a comentar el procés creatiu darrere la seva última obra, ‘La mestra i la bèstia’. Per Monsó, sentir el personatge és clau per a saber-lo descriure i fer-lo brollar a través de les paraules. “Quan vaig tirar cap a la timidesa extrema i allò que jo conec, tot va fluir orgànicament”, va confessar la novel·lista. Una conversa tranquil·la i plena de seguretat sorgida de la professionalitat i la seva llarga trajectòria, Monsó va compartir amb el públic les seves estratègies a l’hora de plantejar-se els personatges i els rerefons de les històries narrades.

En tercer lloc, la presentadora va donar la benvinguda a un dels autors més esperats de la tarda: Màrius Serra. L’escriptor i periodista barceloní va fer riure al públic amb les seves exclamacions i associacions ben trobades. Va venir a presentar la seva darrera novel·la, ‘La dona més pintada’. Es basa en el pintor Palau Ferré, que cremava les seves obres, i en la misteriosa dona armènia d’ulls verds, musa i model pictòrica. Tot i haver-se documentat exageradament sobre l’època, la vida de la model i totes les restes no cremades de l’artista principal, Serra confirmava que la seva novel·la no deixa de ser “una ficció fonamentada en totes les fonts i la portentosa imaginació del novel·lista, que sense la qual no faríem novel·les”. La xerrada va finalitzar amb una afirmació contundent: si ell hagués de destruir les seves obres, ho faria congelant els llibres que no li agradessin.

L’última xerrada de la tarda, com bé hem avançat abans, va ser amb la periodista i escriptora guanyadora del Premi Sant Jordi 2022, Gemma Ruiz Palà. ‘Les nostres mares’ o la reconeguda novel·la “feliçment feminista” connecta la vida de moltes dones i cerca representar la sororitat d’aquell feminisme que ens fa més felices. Gemma Ruiz va explicar que abans d’escriure aquesta novel·la, va haver d’escriure’n una anterior per tal de plasmar cada personatge amb el seu rerefons i, tal com va expressar ella mateixa, “per crear aquest teixit invisible que emergeix de tant en tant en les històries”. Per acabar, la periodista sabadellenca va subratllar la seva necessitat de crear personatges femenins que, tot i ser ficcionats, representin realitats molt diverses que puguin connectar-se amb les lectores -dones- reals.

Un cop finalitzades les xerrades, va començar la celebració final. En primer lloc, es va rifar el nom guanyador del sorteig, el qual incloïa els quatre llibres protagonistes i altres sorpreses. Després, gràcies a Frit Ravitch, Estrella Damm i el TRESC, assistents i convidats van poder gaudir d’un aperitiu, mentre les autores van signar tots els exemplars que els assistents van poder comprar amb un 5% de descompte durant la tarda gràcies a Abacus. En definitiva, la Festa del Llibre va ser una gran celebració literària i una trobada plena de caliu i diversió. Ara sí que sí, el mes del llibre queda inaugurat!

Si no vas poder assistir a la celebració, no et perdis el vídeo resum d'aquella tarda tan especial!


per  Sara Hosta Farran