COMPARTEIX

Recomanacions
23 D’OCTUBRE DEL 2023 per TRESC

Aquest passat 18 d’octubre els actors Jordi Martínez i Quim Àvila, ara de la mà de Max Grosse, es van retrobar amb el públic català en una gran (re)estrena al Teatre Goya del seu espectacle ‘L’Amic Retrobat’. Una producció de Teatre de l’Aurora que es va haver d’aturar per motiu de la pandèmia l’any 2019. 

L’obra, dirigida per Joan Arqué, arrenca amb una carta escrita per Hans Schwarz, fill d’una família jueva, i que ja d’adult explica la seva relació d’amistat amb Konradin Von Hohenfels, part d’una família aristocràtica de Suàbia. Els nois que es coneixen a l’escola inicien una amistat que s’allarga durant més de tres dècades, i tot i que el seu vincle es configura al marge de l’enfrontament polític del país, inevitablement, la seva relació es veu enterbolida per la tensió política que viu Alemanya a partir de 1933. Una història de puresa que s’ennegreix pel moment històric en la que té lloc. 

Tot i el text estar clarament contextualitzat en l’època, l’obra -diu el seu director- no deixa de ser una mirada feta des del present cap enrere i que provoca a l’espectador qüestionar-se si realment mai hem superat l'ascens del nazisme. Essencialment, però, la proposta narra la relació de dos joves on conviuen la bondat i la vitalitat des d’un punt de vista on l’espectador sempre hi pot connectar de forma anacrònica, “al cap i a la fi, hi ha un element universal i sempre vigent quan es tracten tant l’amor com la guerra”. 

Ha estat el dramaturg Josep Maria Miró l’encarregat d’adaptar al teatre aquesta coneguda novel·la de Fred Uhlman, apostant per la fissió del protagonista aconsegueix col·locar sobre l’escenari tres personatges en comptes de dos: Konradin Von Hohenfels (Max Grosse), Hans Schwarz jove (Quim Àvila) i Hans Schwarz adult (Jordi Martínez). Alhora que aconsegueix establir un diàleg directe entre el personatge principal i el seu “jo jove” i reafirmar l’obra com un exemple en majúscules del Teatre de la Paraula.  


“L’Amic Retrobat” es podrà veure fins al 12 de novembre al Teatre Goya! Un imprescindible d’aquesta tardor que no us podeu perdre!


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES