COMPARTEIX

article
22 DE NOVEMBRE DEL 2023 per Joan Cruz

En els temps que corren, afortunadament, cada cop els homes parlen més dels seus sentiments i mostren les seves emocions sense por a trencar amb aquest cànon establert històricament de masculinitat “forta”. No fa tant de temps, socialment estava mal vist que els homes expressessin el que sentien o inclús ploressin. D’aquest canvi de paradigma social ens parla ‘La posibilidad de la ternura’, l’obra de teatre signada i dirigida per Marco Layera i Carolina de la Maza.

 

Amb un tret distintiu que és una virtut en molts aspectes, els dramaturgs xilens han apostat per actors i actrius no professionals de catorze a divuit anys per interpretar els personatges protagonistes. Segons Layera, “la idea respon a una necessitat d’aprofundir en un procés social i artístic. El treballar amb actors sense experiència és un pacte creatiu per reflexionar a l’escenari sobre un tema que ens toca a tots artísticament, basant-nos en una estratègia del discurs autocentric”. Layera explica que va quedar sobtat per les formes en què els joves es relacionen al seu país i va pensar en per què està tan reprimit en els homes l’afecte i els senyals d’amor. Aquest va ser el génesis de l’obra. I ha creat un espai teatral on els intèrprets, que no deixen de ser joves que estan “jugant” sobre l’escenari, poden expressar-se lliurement i tenir una relació més horitzontal.

 

Aquesta base real, pràcticament d’autoficció, és el punt més atractiu de l’obra. Una dramatúrgia que es mou per impulsos creatius, amb una base de construcció col·lectiva a partir d’experiències i vivències. Dimitri, un dels joves actors, expressa que la nova masculinitat no és un invent modern, però sí que és ara quan més visibilitat se li està atorgant. 

 

‘La posibilidad de la ternura’ es va estrenar el 14 de setembre a la Ruhrtriennale de Bochum (Alemanya), amb una gran acollida per part del públic i crítica. Una obra per gaudir-la sense prejudicis i reflexionar sobre les noves formes d’entendre la masculinitat. Només hi serà tres dies al Teatre Lliure de Montjuïc, des d’avui dijous fins dissabte 25 de novembre. Aprofiteu l’ocasió, ja que després s’estrenarà a Xile, país d’origen de tot l’equip artístic. Afanya’t i reserva les teves entrades aquí.

 

per  Joan Cruz

ÚLTIMS ARTICLES