Ahir, dijous 4 d’abril, es va estrenar a Barcelona l’exitosa ‘Jauría’, creada pel dramaturg Jordi Casanovas i dirigida per Miguel del Arco. Aquesta obra va sorgir a partir de les transcripcions del ressonat judici del mediàtic cas de ‘La Manada’, un obscur succés que va capgirar el país i va replantejar les construccions i dinàmiques socials en què vivim. ‘Jauría’ relata aquesta esquinçadora història que tots coneixem, però de la que segur que ens falten algunes peces.
A les Festes de San Fermín de 2016, a Pamplona, un grup de cinc amics que es fan dir ‘La Manada’ va cometre una violació en grup que ràpidament va arribar a les notícies de tot el país. Aquí va començar un periple judicial que va sacsejar els conceptes de masculinitat i d’agressió sexual que s’han definit i perpetuat durant segles d’història.
Amb un llarg recorregut, que es va iniciar a Madrid el 2019 amb la seva estrena, ‘Jauría’ ha passat per nombrosos escenaris i ciutats, fins i tot passades les fronteres. Va néixer de la voluntat de remoure alguna cosa dins del públic, que tothom que veiés l’obra fes un exercici de reflexió i comprensió que no faria en cap altra situació. Aquesta obra documental ha remogut consciències per allà on ha passat i ha plasmat el terrorífic camí que va ser el judici per la víctima, una perspectiva oculta enmig de tota l’atenció que va rebre el cas, i que Jordi Casanovas i Miguel del Arco retraten amb un respecte i un impacte extraordinaris.
Ara arriba al Teatre Romea, després d’alguns tombs arreu de Catalunya, amb una companyia nova i un equip renovat per l’ocasió, que comptarà amb Ángela Cervantes, Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Quim Àvila, David Menéndez i Carlos Cuevas sobre l’escenari. També hi ha canvis a escena que han donat una forma nova a l’obra, tot i que el text original està intacte i ho estarà en totes les possibles versions futures.
Després de guanyar premis i d’haver rebut moltes flors per part de la crítica, ‘Jauría’ continua el seu camí reconstruint i redefinint una realitat en la qual vivim tots i totes, una societat masclista en què cal fer molts exercicis de reflexió i reeducació com el que provoca aquesta ficció documental. Està clar que el teatre pot ser una eina social, que en unes bones mans, com és el cas, pot fer calar un missatge en moltes ments, i ‘Jauría’ és un clar exemple.
Et convidem a venir al Teatre Romea, i obrir-te a recordar aquest episodi que va marcar un abans i un després. Segur que t’aixecaràs de la butaca amb un entrellat de sensacions i un impacte que recordaràs sempre. La pots veure fins al 5 de maig, no perdis l’oportunitat!
COMPARTEIX