COMPARTEIX

Notícies
10 DE MAIG per Farners Burguera

L’estiu barceloní és sinònim de moltes coses: terrasses de bar plenes d’amics i amigues, escapades a la Costa Brava, nits passejant per La Barceloneta; però sobretot, de cultura. Perquè amb la tornada de la calor, torna el Grec Festival. Un festival que enguany programarà una vuitantena d’espectacles i més de cinquanta activitats des del 26 de juny fins al 4 d’agost; en una edició que aposta especialment pel talent local i la reivindicació de la importància de la marca Barcelona arreu del món. 

El concert coproduït pel TRESC, ‘Barcelona Mestissa’, n’és una de les principals demostracions. I és que el pròxim 22 de juliol pujaran al Teatre Grec, un espai que aquest any es destinarà exclusivament a representants de l’escena catalana, artistes com Alizzz, Dani Macaco, Queralt Lahoz, Kiki Morente, Maria Arnal o El Niño de Elche. En una representació de la Barcelona construïda sobre la riquesa de la immigració i que va saber abraçar el seu art i convertir-lo en part de la seva identitat. 

El festival tornarà a fer sentir com a casa alguns dels artistes que ja es poden considerar marca GREC. Sílvia Pérez Cruz, que ja ha actuat fins a vuit cops al teatre, serà l’encarregada d’inaugurar el festival amb tres nits de música en què presentarà ‘Toda la vida, un dia’ i pujarà a l’escenari a alguns dels amics que ha fet durant aquests anys de trajectòria i que l’han fet créixer com a artista; artistes com Salvador Sobral, Natalia Lafourcade, Rocío Molina o Judit Neddermann La Veronal, Dagoll Dagom, La Brutal o Baró d’Evel també tornaran a actuar en aquest festival que tants cops els ha acollit i al qual ja estan estretament lligats. 

Una de les propostes més innovadores de l’edició és la creació de les dues directores australianes Nat Randall i Anna Breckon: ‘The second woman’. Una producció de 24 hores de duració en la qual una actriu, María Hervás, repeteix en escena 100 vegades el trencament d’una parella mentre un centenar d’intèrprets diferents, escollits en una convocatòria pública, li fan les rèpliques. Els assistents poden seure a l’espectacle el temps que ho considerin, i quant més temps passin, més palès es farà la crítica als mecanismes de poder de gènere i els privilegis masculins que amaguen les reaccions de tots aquests homes. 

A més dels espectacles del Grec Festival, al Grec Ciutat, que està configurat per 39 espectacles a diferents sales de la ciutat, es podrà veure ‘Les mans’ a La Villarroel, la versió de ‘Tirant lo Blanc’ de Joan Arqué al Teatre Romea, ‘Tots els ocells’ dirigida per Oriol Broggi a la Biblioteca de Catalunya, o ‘Macho grita’ al Teatre Condal. 

El festival ha apostat per fer una forta declaració d’intencions perquè la programació no només sigui potent i actual, sinó que també es tanqui amb un segell femení consolidat. Per això porten a Barcelona algunes grans dramaturgues amb perspectiva internacional com l’empordanesa Angélica Liddell que presentarà ‘Dämon. El entierro de Bergman’, l’argentina Lola Arias amb ‘Los días afuera’ o la brasilera Christiane Jatahy que dirigirà una versió pròpia i feminista de ‘Hamlet’.


per  Farners Burguera

ÚLTIMS ARTICLES