COMPARTEIX

L’última sessió del curs de vins del TR3SC la van protagonitzar vins ideals per un sopar romàntic. Vins especials per una primera cita o unes noces d’or.  Sempre és un bon moment per celebrar alguna cosa i acompanyar-ho amb l’elixir de l’amor.  

La sessió va quedar impregnada del color rosat, vins sovint ignorats pel mercat però amb uns unes complexitats d’elaboracions i un ventall de possibilitats que no tenen res a envejar a d’altres colors com el blanc, el daurat, el negre o els bordeus.



L’espera

Com tota cita perfecta, la nit comença a la cuina, preparant un suculent àpat acompanyat d’una copa de vi que aixequi els ànims i relaxi els nervis. L’escollit és un bon Carlania rosat, elaborat 100% amb un raïm autòcton de la Conca de Barberà, el trepat. Aquesta varietat, que produeix vins molt afruitats, com més còmode i millor funciona és com a rosat. Aquest en concret és del celler Carlania, dolç en nas amb un toc de grosella i un pas per boca fresc per començar a obrir la gana

L’arribada
Una bona rebuda té nom de Cristiari del celler Vall de Baldomar (Costers del Segre). Un rosat amb ànima de negre elaborat amb dues varietats de raïm foranies però reconegudes mundialment: el Merlot i el Cabernet Sauvignon. Juntes creen aquest vi enganyós. Ho és per la seva graduació alcohòlica que és molt més alta del que aparenta. Un vi potent, amb una bona estructura, atractiu i una bona eina per entonar la nit de forma ràpida. En nas és un festival d’aromes, cireres i panses que s’oloren només servir la primera copa. En boca tornem a trobar la frescor pròpia d’un rosat amb un rerefons dolç. Vi d’hivern i tardor fàcil de maridar amb diferents plats. No li posis una carn amb sala o plats molt forts de gust que l’espatllaràs. 

Els primers
Si no vols córrer tant i ets dels que t’agraden les subtileses, et proposo un vi fi, delicat, color rosat pell de ceba, típic dels rosats francesos i amb un disseny d’ampolla elegant. Parlo del Vinya el metge del Celler d’en Guilla, un celler ubicat en una antiga fàbrica de nans. Elaborat amb un 90% de garnatxa roja (varietat de l’Empordà i excel·lent per elaborat rosats) i 10% de garnatxa negra que li aporta la pinzellada de color. Ha estat guanyador durant 2 anys, com a millor vi rosat per la Guia de vins de Catalunya.  Un bon maridatge seria amb el primer plat. 



Els segons
Si la nit s’anima, i un cop passem al segon plat, recomano servir una garnatxa del Priorat, elaborada a Torroja del Priorat per l’enòleg Toni Sánchez, alma máter del projecte Solà d’Arres de vi d’autor. Bessons 2012, el vi que vàrem tastar, és un rock&roll. Una explosió d’aromes a fruita madura, trufa i torrats. Un vi perfumat amb un punt dolç però que no es fa gent pesat en boca. Un vi salvatge, en la primera impressió, però amable i terriblement addicte quan comences a degustar-lo. Més info aquí

Per postres
La cirereta del pastís i que farà d’aquesta nit la més màgica del món, serà aquest escumós que no té res a envejar als champagnes francesos. El rosat reserva brut barrica del celler Caves Andreu a la Conca de Barberà. Tornem a repetir amb el trepat però aquest cop en forma de bombolletes. Bombolles fines i elegants que denoten el pas per fusta que ha tingut aquest cava (26 mesos en roure francès). És potent, intens, complex, ric en aromes, trobes notes de pastisseria, canyella i mel. Te’l menjaries a mossegades. Si tens pensat fer uns postres suaus (un pastís de full amb fruita o un músic) no ho dubtis i posa aquest cava. Tens la nit assegurada.  

Que vagi de gust!

Patrícia de Golferichs és Cap de l'Àrea de Vins i Llibres del Club TR3SC
A Twitter: @pgolferichs


per  TRESC