Divendres 20 de desembre va arribar al Teatre Tívoli el clàssic musical de Broadway, 'West Side Story', estrenat al Teatro Calderón de Madrid l’any passat. La productora madrilenya SomProduce va iniciar l’aventura al 2018, en homenatge al centè aniversari de naixement del seu compositor, Leonard Bernstein.
Bernstein va compondre una banda sonora profundament narrativa, pensada per acompanyar l’acció al llarg de la història, sabent combinar els moments tensos amb els festius i els romàntics. A ell li hem de sumar el paper que va tenir Jerome Robbins, coreògraf i coproductor que va ser capaç de fusionar estils i intuir els diferents substrats culturals a través d’unes coreografies de gran dificultat que incloïen lluites cos a cos. Per altra banda, Arthur Laurents, el guionista, es van encarregar d’adaptar la clàssica història de Shakespeare, 'Romeu i Julieta', als barris baixos de Nova York dels anys 50. Va aconseguir tractar l’atemporalitat de l’amor tràgic i les desigualtats socials mentre feia un retrat del moment de l’auge de les bandes de carrer. I a la quarta porta d’aquesta taula hi trobem Stephen Sondheim, que en va escriure el llibret ple de cançons que ja formen part del nostre imaginari col·lectiu.
Al 1957 es va estrenar el musical a Broadway, però no va arribar a l’Estat espanyol fins al 28 de febrer del 1963 a través de la seva versió cinematogràfica dirigida per Robert Wise i el mateix Jerome Robbins. De fet, ho va fer dos anys després que s’estrenés als cinemes nord-americans el 18 d’octubre del 1961. Durant la dictadura franquista, a Espanya arribaven les produccions tard i sovint retallades. Malgrat que la censura era més permissiva amb el que venia dels EUA, hi havia línies vermelles que no es creuaven i acabaven passant per les tisores, era el cas de les escenes de sexe o d’extrema violència. 'West Side Story' no va patir cap cop de la censura, però sí que va patir del retard tecnològic d’un país reticent al progrés.
Durant la dècada dels anys 60 Espanya va començar a obrir-se a l’exterior, en part per les relacions polítiques que va establir amb els EUA. El gènere musical va irròmpre a l’Estat espanyol i les produccions pròpiament espanyoles van començar a normalitzar els temes d’actualitat i a forjar un estil propi. Una primera pista ens la donaria, deu anys abans, la multipremiada 'Bienvenido, Mr. Marshall' (1953), en ella ja s’entreveia l’humor costumista que marcaria una tendència en el cinema espanyol. West Side Story no era una musical com els que s’havien vist fins llavors, entre danses i cançons animades es parlava dels problemes de la violència al carrer, el racisme i la immigració.
Cartell de la producció al Teatre Tívoli (1996).
A Espanya, el musical en si va debutar el 16 de desembre del 1996, al mateix Teatre Tívoli on el podrem veure aquest Nadal. Dirigit per Ricard Reguant i adaptat al castellà per Albert Mas-Griera, incloïa alguns canvis respecte al musical de Broadway inspirant-se en la pel·lícula del 1961. Per la segona producció ja ens hem de traslladar a l’actualitat, la present ja porta més de 200 funcions entre la seva estada a Madrid i la gira que va començar al juny a Les Palmes de Gran Canària.
Llevat d’alguns canvis coreogràfics duts a terme per la necessitat d’adaptar-se a un espai escènic més petit i a una escenografia lleugerament modificada, la producció es presenta intacta a la del 1957. El seu director, Federico Barrios, defensa que es tracta d’una obra molt vigent, que parla d’immigració, pors, acceptació, esperança, redempció i, sobretot, parla d’amor.
'West Side Story' arriba a casa nostra juntament amb la notícia d’una nova producció cinematogràfica dirigida i produïda per Steven Spielberg que veurà la llum l’any que ve. Sabem que el rodatge ja està en marxa i ja en coneixem el repartiment. La majoria d’actors que participen del film debuten a la gran pantalla després d’anys d’experiència dalt dels escenaris. Estarem pendents de noves notícies!
Recomanem anar a veure aquest musical a tothom qui tingui ganes de gaudir d’un musical ple d’emocions!
Aquí pots veure el tràiler de la producció actual:
COMPARTEIX