COMPARTEIX

Notícies
22 D’ABRIL DEL 2020 per TRESC

L'olor de roses a cada cantonada, les avingudes plenes de paradetes de llibres, les parelles passejant agafades de la mà, les trobades amb els teus escriptors preferits... Haurem d'esperar fins al 23 de juliol, data que La Cambra del Llibre ha acordat amb diversos representants del sector editorial i el Gremi de Floristes, per reviure totes aquestes imatges.

Però, és Sant Jordi, malgrat tot! Aquí trobaràs algunes de les iniciatives que llibreters i floristes han preparat per aquest Sant Jordi atípic i que t'ajudaran a mantenir viva la il·lusió pel que és un dels dies més bonics a Catalunya. Encara que sigui des de casa, pots mantenir viva l'essència de la festa: compra llibres, regala roses i participa en diverses activitats literàries

 Sense parades però sense parar

Sense parades però sense parar

Sota aquest lema, el Gremi de Llibreters de Catalunya fa una crida a la ciutadania perquè continuï comprant llibres a la seva llibreria de proximitat el dia de Sant Jordi. A més, proposa una acció pública a les 12 del migdia i a les 18 h de la tarda. “Una crida perquè la gent surti a les finestres, als terrats, patis o balcons de casa i llegeixi en veu alta, per acabar amb un aplaudiment amb el crit del nom de la nostra llibreria”. I proposa com a etiquetes a les xarxes socials #senseparadesperosenseparar i #llibresalaire.

 Llibreries Obertes

Llibreries Obertes

Aquesta iniciativa ja ha superat els 10.000 llibres venuts i compta amb més de 400 llibreries adherides i un catàleg de 7.200 títols de més de 550 editorials diverses. A més, han arribat a un acord amb Òmnium per fer créixer la campanya aquest Sant Jordi i vendre mig milió d'euros en llibres

 Desconfinem els llibres

Desconfinem els llibres

#Desconfinemelsllibres és la crida que fan 37 editorials independents, que s’han unit en un manifest per reivindicar-se, en plena crisi del coronavirus. “Si voleu que en el món exterior els llibres sobrevisquin, aquest Sant Jordi us necessitem més que mai”, afirmen en el text. I demanen als lectors que no deixin de comprar llibres malgrat que no puguin sortir de casa. Algunes de les editorials signants son el Club Editor, Males Herbes, Raig Verd, Edicions del Periscopi, Edicions de 1984, Adesiara i Angle

 Obrim Finestres

Obrim Finestres

Les editorials agrupades a Llegir en Català (LEC) han impulsat la campanya #ObrimFinestres. L’entitat assegura que vol obrir finestres “al pensament crític, a la narrativa social, a l’anàlisi i a la imaginació”. Els llibres es podran comprar al portal Libelista.

 Sant Jordi ets tu

Sant Jordi ets tu

La plataforma 'Sant Jordi ets tu', formada per diverses llibreries, demana que es comprin o encarreguin llibres per Sant Jordi però no els rebis a casa la setmana del 23 d’abril sinó quan acabi el confinament. “Per responsabilitat amb la comunitat i per parar la línia de contagis no exposarem a ningú ni afavorirem l’enviament de llibres”. Entre els establiments que donen suport a aquesta iniciativa hi ha La Carbonera, la No Llegiu, la llibreria Gaudí, la Sendak, La Memòria, La Temerària i La Tribu.

 Sempre és 23

Sempre és 23

Les llibreries cooperatives i de proximitat s'han aliat per fer xarxa i fer-se visibles recordant-nos que #SempreÉs23! La campanya se centra en tres idees clau: "Les llibreries hi som tot l'any", "les llibreries fem xarxa", "Les llibreries ens fem visibles com a Economia Solidària". Aquí pots llegir el manifest sencer!

 'Guia per comprar llibres aquest Sant Jordi'

'Guia per comprar llibres aquest Sant Jordi'

"Abans de decidir de quina forma compres els teus llibres aquest Sant Jordi, has de tenir clar que a grans trets el sector té quatre agents: les llibreries, les distribuïdores, els editors i els escriptors. (...) A l’hora de comprar online, una manera de decidir-se és pensar quina opció afavoreix més a tots aquests actors." Llegeix l'article sencer escrit per Clàudia Rius a Núvol.cat

 Rosa de Sant Jordi a casa

Rosa de Sant Jordi a casa

El Gremi de Floristes es prepara perquè tothom qui ho vulgui pugui enviar una rosa de Sant Jordi a casa. Hi ha més de 160 floristeries (consulta aquí el mapa del gremi de les floristeries inscrites) que s’han apuntat per repartir roses de Sant Jordi a casa a tot Catalunya. Ofereixen servei de compra per internet o per encàrrec amb entrega domiciliària.

 Sant Jordi als balcons

Sant Jordi als balcons

El Gremi de Floristes també et proposa engalanar els balcons amb dibuixos de dracs, roses, contes o portades de llibres fets pels més petits de la casa. Puja les fotografies dels dibuixos, treballs manuals i balcons adornats al teu perfil d’Instagram amb l’etiqueta #santjordialsbalcons. Les 10 publicacions amb més m’agrada a data 26 d’abril, rebran un lot de llibres infantils gentilesa del Gremi de Llibreters!

 #TotsFemSantJordi de la Casa Batlló

#TotsFemSantJordi de la Casa Batlló

Amb aquesta campanya, la Casa Batlló t'anima a celebrar Sant Jordi fent les teves pròpies roses amb materials reciclats i penjant-les al teu balcó. Mira els tutorials que han compartit per aprendre a fer les manualitats amb els més petits de la casa!

 La rosa virtual de Casa Seat

La rosa virtual de Casa Seat

La Casa Seat et convida a regalar aquesta rosa virtual dissenyada per l'il·lustrador Conrad Roset. Des de la seva pàgina web, pots enviar la rosa gratuïtament a qui tu vulguis i acompanyar-la d'un poema de Rosalía de Castro, Federico García Lorca, Joan Salvat Papasseit, Emily Dickinson, Dolors Monserdà o John Keats.

 #aTRESCbandes - El sector del llibre

#aTRESCbandes - El sector del llibre

Nosaltres tampoc hi podíem faltar en aquest recull d'iniciatives literàries per Sant Jordi! I és que dijous 23 d'abril a les 18.30h al nostre Instagram Live, Pepe Zapata, director del TRESC, entrevistarà a l'escriptor Carlos Zanón, a l'editora Montse Ayats i al llibreter Xavier Vidal per reflexionar sobre el present i el futur del sector del llibre. T'hi esperem!

 #SantJordiConfinat de la Fundació Carulla

#SantJordiConfinat de la Fundació Carulla

Des de la Fundació Carulla han preparat 10 propostes per capgirar l’aïllament i passar un #SantJordiConfinat de 10! Dins d'aquest decàleg, hi trobaràs la proposta 'Fes un val per cultura!', amb la qual proposen regalar un carnet del TRESC

 El Sant Jordi Musical d'Estrella Damm, online!

El Sant Jordi Musical d'Estrella Damm, online!

Es podrà seguir a la web i al perfil d'Instagram de la cervesera a partir de les 18.30h, amb les actuacions de Blaumut, Gertrudis, Ferran Palau, Núria Graham, Meritxell Neddermann, Suu, Balkan Paradise Orchestra, Itaca Band, The Tyets i Cesk Freixas. També hi haurà recomanacions musicals dels DJ d'iCat (Dani Nel·lo, Miqui Puig i els periodistes Albert Miralles i Òscar Broc), i llibres recomanats per Nil Moliner, Miki Núñez, Marc Ros (Sidonie) i Adrià Salas (La Pegatina).

 Sant Jordi amb Abacus

Sant Jordi amb Abacus

Des d’Abacus cooperativa et proposen un seguit de presentacions, recomanacions i tallers per viure aquest Sant Jordi des de casa. Entre altres, han organitzat presentacions en directe com les del llibre “Benvingut, senyor Malestar” de Míriam Tirado (El Cep i la Nansa), “Mal bon pare”, de Sergi Pons (Ara Llibres), “Les amistats traïdes”, de David Nel·lo (Premi Sant Jordi 2019) o “Canto jo i la muntanya balla” d’Irene Solà (Anagrama). 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES