COMPARTEIX

article
23 DE DESEMBRE DEL 2024 per Mariona Pagès

Dimecres passat, La Villarroel va obrir les seves portes per presentar ‘La Presència’, una obra que fusiona comèdia, por i elements sobrenaturals. Aquesta coproducció de Sixto Paz Produccions i La Villarroel, escrita per Carmen Marfà i Yago Alonso, i dirigida per Pau Carrió, explora les contradiccions que surten a la llum quan el passat irromp en el present, qüestionant la línia entre la realitat i l’inexplicable.

La roda de premsa va començar amb Pau Roca, actor i coproductor de la peça, qui va destacar la dificultat i el repte que ha suposat aquesta producció. Va posar èmfasi en un tema recurrent durant tot el matí a La Villarroel: la complexitat de tractar la por al teatre i, alhora, combinar-la amb moments de comèdia. Aquesta fusió de gèneres ha sigut un repte per tota la companyia, ja que s’ha de mantenir l’equilibri entre la tensió dramàtica i l’humor sense perdre l’essència de l’obra. Una combinació de gèneres perfectament mesurada.

Pau Carrió, director de la peça, va explicar que ‘La Presència’ es desenvolupa a la casa dels Pirineus del Climent, un home que es troba en les últimes hores de vida, envoltat dels seus fills, Sandra i Ernest. “És un moment estrany, entre la vida i la mort, on surten a la llum temes que s’havien quedat amagats durant anys”, comentava Carrió. Així, la imminent mort del pare serveix com a punt de partida per a la revelació de secrets familiars, temes no resolts i tensions que els personatges havien esquivat fins aquell moment. A través d'aquesta situació, ‘La Presència’ ens convida a reflexionar sobre què és real i què no ho és, plantejant-nos si els esdeveniments que sorgeixen són paranormals o si poden tenir una explicació racional. “L’obra és un material dinàmic i viu, on els personatges ens obliguen constantment a posicionar-nos respecte al que passa”, afegia Carrió.

Yago Alonso, dramaturg de la peça junt amb Carmen Marfà, també va parlar de com la muntanya i l’entorn natural dels Pirineus són claus per entendre l’atmosfera de l'obra. “La muntanya és un espai carregat d’una energia especial. Quan una mort és esperada, que forma part de la vida, aquesta situació obre un espai per a converses que no s’havien produït abans”, comentava Alonso. La idea de la mort com una part natural de la vida permet als personatges explorar els seus conflictes familiars amb un to que oscil·la entre el dolor i l’humor, creant així un espai de vulnerabilitat i reflexió.

La creació de ‘La Presència’ no ha estat exempta de reptes. Carmen Marfà va compartir la seva experiència com a creadora, assenyalant que, tot i la seva trajectòria en comèdia, aquest projecte els va obligar a sortir de la seva zona de confort. “Era la primera vegada que algú altre dirigia un text nostre. El Pau, que acostuma a dirigir Shakespeare, va agafar el nostre material i el va transformar completament”, explicava Marfà, reconeixent l’admiració per la manera en què Carrió havia aportat una visió fresca i arriscada al text. Per a Marfà, treballar amb un director de tanta experiència com Carrió ha estat un privilegi, sobretot perquè “ha fet que la peça tingui una dimensió nova, amb diàlegs més vius i una obra que no deixa de sorprendre”.

Finalment, Nausicaa Bonnin ens va donar detalls del seu personatge, la Sandra, filla d’en Climent: “Comença amb una incredulitat absoluta respecte a tot allò que no sigui tangible, però a mesura que avança la trama, el seu viatge la porta a obrir-se a noves possibilitats, a qüestionar-se les seves creences més profundes”, explicava Bonnin.

‘La Presència’ no només tracta de la mort d’una persona, sinó també de com aquesta pèrdua afecta els qui queden, de com el passat de cada personatge es fa present a través de les seves paraules, els seus actes i els seus conflictes. Com diu Pau Carrió, “l’obra és una reflexió sobre la manera en què els secrets i les veritats no dites passen de generació en generació, i com la mort d’un familiar pot portar a la superfície tot allò que ha estat ocult”. A través d’aquesta premissa, l’obra explora com la memòria, personal i col·lectiva, es construeix i transita.

No et pots perdre aquesta arriscada i interessant proposta a La Villarroel. Agafa les teves entrades amb el 20% de descompte al web del TRESC aquí! No te’n quedis sense!


per  Mariona Pagès